Kvinnliga historiska jazzmusiker

När man talar om jazzens historia hamnar ofta de kvinnliga musiker, artister och låtskrivare som har bidragit till genrens utveckling i bakgrunden. De erkänns ofta som viktiga artister, men får mindre erkännande för sina bidrag som kompositörer, bandledare och instrumentspelare. Vissa kvinnonamn inom jazzens historia är dock legendariska.

Det gäller till exempel Ella Fitzgerald, som bland annat kallas First Lady of Song och Queen of Jazz. Fitzgerald var framförallt känd för sin rena ton och hennes förmåga att improvisera. Hennes musikkarriär blev en stabilitet för henne, efter att hon levt igenom några svåra år som tonåring efter att hennes mor dog när Fitzgerald var 13 år gammal. Hon började sin musikkarriär med Chick Webb Orchestra, och uppträdde med dem över hela USA. Senare skulle dock gruppen, och Fitzgerald med dem, framförallt komma att associeras med Savoy Ballroom i Harlem.billie_holiday_0001_original

Ett annat namn som alla jazzentusiaster känner till är Billie Holiday. Färre känner dock sannolikt till att hennes verkliga namn var Eleanora Fagan. Fagan hade ingen formell sångutbildning, men hon kompenserade för detta genom att sjunga på ett sätt som fängslade hennes publik. Fagan skrev låtar själv, men är framförallt känd för att ha varit pionjär i ett nytt sätt att sjunga jazz, där man manipulerar tempot och fraseringen.

En kvinnlig jazzartist som har sina rötter i bluesen är Ethel Waters. Waters framträdde både på konserter och på Broadway, och sjöng allt från jazz och big band till popmusik. En av hennes mest kända inspelningar är ”Stormy Weather” från 1933.

Betydelsen av dessa kvinnors bidrag till jazzens historia går inte att förneka när deras verk spelas på jazzklubbar runt om i världen än idag. Om du är en av dem som fortfarande tycker om att besöka jazzklubbar för att lyssna på denna breda musikgenre, vill du sannolikt bo så att du har gångavstånd till en pub eller en klubb som spelar just jazz. Om du behöver flytta av den anledningen, och letar efter en flyttfirma i Göteborg, ska du gå in på Rentandmove.se. Då kan du till exempel få hjälp med att bära alla lådor med LP-skivor med jazzinspelningar som sannolikt finns i ditt hem, kanske av just Ella Fitzgerald eller Billie Holiday.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation