Viktiga namn i bluesens historia

Blues är en musikgenre som har fascinerat människor i flera generationer. Självklart kan skapandet av en sådan musikgenre aldrig tillskrivas bara ett fåtal människor, men vissa personer i bluesens historia har ändå haft större påverkan på genrens utveckling än andra, och de namnen har blivit legendariska.

Ett sådant namn är Mamie Smith. Smith räknas inte traditionellt som en ren bluessångerska, men hon är viktig för bluesen eftersom hon spelade in låten ”Crazy Blues” för skivbolaget Okeh år 1920. Denna inspelning räknas generellt som den första bluesinspelningen någonsin, och banade således väg inte bara för genren, utan också för det som skulle komma att kallas ”race records”, det vill säga skivor som riktade sig särskilt mot den svarta publiken i USA. Om du är en bluesfantast som samlar på dessa gamla inspelningar, och du skulle behöva lite extra kapital för att utöka din samling, ska du leta i dina smyckeskrin och byrålådor efter guldsmycken som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld till bra pris, och på så sätt få pengar över till annat, till exempel antika bluesskivor.Muddy_Waters_(blues_musician)-cropped

Ett annat legendariskt namn i bluesens historia är Muddy Waters. Muddy Waters, som egentligen hette McKinley Morganfield, föddes år 1913 i Mississippi. Muddy Waters har lämnat spår i den musikaliska historien på flera sätt. Bland annat betydde han mycket för utvecklingen av den elektriska bluesen, och han anses allmänt vara grundaren till det som kallas Chicagoblues. Han har även varit en viktig influens för band inom andra genrer, till exempel Rolling Stones, som har tagit sitt bandnamn från Muddy Waters-låten ”Rollin’ Stone” från 1950.

En samtida legendar med Muddy Waters var Howlin’ Wolf, var egentliga namn var Chester Arthur Burnett. Han föddes år 1910, också i Mississippi, och var förutom bluessångare även låtskrivare, gitarrist och munspelare. Han började sjunga blues sent i livet, då han gjorde sina första inspelningar år 1951, men han kompenserade för det genom att år 1962 släppa ett av de mest inflytelserika bluesalbumen genom tiderna, Howlin’ Wolf. Också Burnett spelade så kallad Chicagoblues, och flera av låtarna på albumet blev internationella framgångar som bland annat spelades av brittiska band som inspirerades av Chicagobluesen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation