Jazzens tidiga historia

Även om jazz i viss mån kan vara en svårdefinierad musikstil med många olika influenser, anses den generellt ha uppkommit ur en högst folklig och oakademisk miljö bland afroamerikanska musiker i New Orleans i USA. Det var i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet som musikstilen verkligen fick sin frammarsch. Många av musikerna var självlärda och spelade främst på gehör. Många menar att jazz utgör en av de relativt få ursprungligt amerikanska kulturyttringarna.

Förutom att musikstilen innehåller typiskt afrikanska rytmer och toner (blue note, till exempel) hämtas också många influenser från brass och storband, vilket också i sig präglade jazzen i början. Förutom att det efter kriget fanns en hel del vanliga marschmusikinstrument (blås och trummor) att tillgå, influerade också själva marschmusiken jazzen.

Improvisation – ett nyckelelement
Att jazzmusiker improviserar mycket är det nog många som känner till även om man inte är särskilt intresserad av jazz. Improvisationen anses vara ett nyckelelement som gör stilen spännande och unik beroende på vem eller vilket band som spelar ett visst musikstycke. När det gäller klassisk musik är idealet ofta att man ska spela så nära den ursprungliga kompositionen som möjligt, utan allt för mycket utsvävningar, medan det i jazz är tvärt om – personliga och nya tolkningar hyllas.

CarterBetty19861025Ofta handlar det om att musikerna omväxlande får spela melodin, medan de andra lägger till motmelodier och komp som förstärker den väg som den då huvudsakliga musikern tar genom tonerna. Det ger ett högst personligt uttryck som ofta varierar från spelning till spelning. Samma låt behöver helt enkelt inte låta på samma sätt varje gång, eller ens hela tiden genom biten. Variationen är ett ideal.

Kulturell betydelse för afroamerikaner
Även om jazz idag har många olika influenser, och ingår i populärmusiken i allra högsta grad, finns det många som menar att stilen har uppmärksammat afroamerikaners del i den amerikanska historien. Detta även när det gäller afroamerikanska kvinnor. Några kända kvinnliga jazzsångerskor är Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Betty Carter. Kvinnorna inom jazzen var dock oftast sångerskor och mindre ofta skrev de musiken eller spelade i banden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation