Spela jazz på studenten

Snart är det dags för studentfirande igen och många studenter funderar över vilka kläder de ska ha när de tar examen, hur de ska fira och vilken musik som ska spelas på festen efteråt. Här kan det passa bra att titta på jazzlåtar som förmedlar glädje samtidigt som det finns en stor mängd låtar att välja mellan i jazzens historia. Med rätt kläder, musik och firande finns det en stor chans att studenten blir ett kärt minne för livet.

När man firar studenten är det vanligt att använda studentskyltar som du enkelt trycker upp hos Partykungen. Här kan du välja en egen bild som du laddar upp, lägger på ett motiv och gör anpassningar. Du får snabbt skylten på posten och kan fokusera på resten av studentfirandet, som att välja rätt jazzmusik.

Välj bland jazzhistoriens musik

Att välja musik till studentfesten är en trevlig sysselsättning, då det finns så många bra jazzmusiker du kan lyssna på medan du hittar rätt låtar. Ella Fitzgerald har kallats för ”first lady of song” samt ”queen of jazz”. Hon hade en stark improvisationsförmåga och sjöng med en vacker, ren ton i stämman. Som tonåring var hennes liv svårt då modern dog redan när Ella Fitzgerald var tretton år gammal. Musikkarriären påbörjades som vokalist i gruppen Chick Webb Orchestra, som hon reste runt med i USA för en lång rad framträdanden.

Bland de mer svängiga jazzlåtarna hittar vi swingmusiken. Denna era påbörjades år 1935 och var dominerande under ett decennium. Den gav upphov till stora jazzmusiker som Duke Ellington, Louis Armstrong och Billie Holiday. På 1940-talet kom en annan genre som döptes till ”bebop”. Här var det nya musiker som Charlie Parker, Dizzy Gillespie och Thelonious Monk som ledde utvecklingen.

Upprätta en budget

Att ordna ett minnesvärt studentfirande kräver en del förberedelser. Du behöver kostym eller klänning, flak, mössa, studentskyltar till familjen och dessutom ordna studentmottagning. Många vill också ge den nybakade studenten en fin present och blommor när hen kommer ut till familjen efter examen. Att köpa in smoking och balklänning kan vara en dyr utgift om kläderna bara ska användas en gång. Det kan därför vara bra att titta på secondhand, eller låna eller hyra kläder från en vän.

Även studentmottagningen kan kosta en slant. Det kan därför vara bra att i förväg bestämma sig för en budget och basera alla inköp på den, vilket är klokt oavsett hur mycket pengar du har att röra dig med. Om du har tillgång till en trädgård kan du först sätta upp ett partytält, och titta på om du har möjlighet att skaffa bord och stolar, porslin och andra tillbehör. Det går förstås också att hålla studentskivan i en lägenhet, där ni kan ta ut möblerna först för att få mer plats till gästerna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

saturation